Een week lang thuis zen beoefenen
Zen Centrum
Rotterdam
Thuis-sesshin
2 december tot en
met 9 december 2017.
Een week lang thuis zen beoefenen.
De Weg van de Kok.
Huis-Tuin-Keuken-zen. Dogen heeft een mooie verhandeling geschreven over de
praktijk van de kok. (1) Deze ‘Aanwijzingen
voor de kok’ is een goede basis om, met een activiteit die iedereen thuis doet,
eens een week lang zen te beoefenen. Het kan de warme maaltijd of het koffie kwartiertje zijn. Nico Tydeman heeft de aanwijzing gegeven: "…het bewustzijn
in overeenstemming brengen met de grenzeloosheid die in iedere handeling
aanwezig is.” (2)
Dag indeling: s ’morgens, eind van de middag en
s ’avonds 10 á 20 min mediteren.Gedurende de dag het thema een aantal malen bewust beoefenen.
Dag 1:Zaterdag 2 december. Aanwezig
zijn.
Dag 2: Zondag 3 december. De
grenzeloze handeling.
Dag 3: Maandag 4 december. Boodschappen
doen.
Dag 4: Dinsdag 5 december. De keuken klaar maken.
Dag 5: Woensdag 6 december. De
maaltijd bereiden.
Dag 6: Donderdag 7 december. De
maaltijd.
Dag 7: Vrijdag 8 december. Opruimen en afwassen
.Dag 8: Zaterdag 9 december. Uitslapen en lekker
lang ontbijten.
Opgeven en vragen via leo.huijg@kpnplanet.nl Donatie suggestie 25 euro
overmaken via www.zenrotterdam.nl
(1) Zie: http://izen.nl/wp-content/uploads/2015/02/DOGENS-TENZO-KY%C5%8CKUN.pdf.
Een vertaling van G Mulder en M Knegtel.
(2) In de inleiding van ‘Shobogenzo Zuimonki &
Fukanzazengi’; vertaling Dirk Beemster. Blz 53.
Dag 1: Zaterdag 2 december. Aanwezig zijn.
Als eerste punt in de
beoefening van zen is het aanwezig zijn. Bij het gaan zitten in
meditatie neem je je plaats in op je kussen en neem je een goede houding aan. De aandacht in je centrum,
je hara, en lichaam en geest volledig laten ademen. Alles doet mee in het
ritme van in en uitademen. Deze uitgangshouding maakt
het mogelijk om bij het beschouwen wat er in je omgaat alles recht in de ogen
te kijken en te laten zijn wat het is.
De
1ste oefening: Als je tijdens de meditatie
de houding van aanwezig zijn hebt geproefd kun je proberen om tijdens enkele
activiteiten eenzelfde aanwezigheid te krijgen. Het kan de maaltijd zijn, of het koffie kwartiertje. Realiseer je je waar je nu
bent, hoe laat het is? Realiseer je je ook wat de
activiteit is die je nu verricht? Wat zijn de gedachten en
gevoelens die nu door je heen gaan? Het bewust ademen kan je
helpen bij het helder beschouwen van wat zich nu voordoet.
Dag 2: Zondag 3 december.De grenzeloze handeling.
Nico Tydeman: "… het
bewustzijn in overeenstemming brengen met de grenzeloosheid die in iedere
handeling besloten ligt.” De 2de dag gaan
we de oefening van aanwezig zijn meer concentreren op een bepaalde handeling,
het eten. We doen dit meestal 3x per
dag, dus veel mogelijkheden om de oefening toe te passen. Eten en gegeten worden is
de basis van de natuur, of we planten, dieren, of mensen zijn, we zijn volledig
afhankelijk van deze keten.
De 2de oefening: Wat
eet en drink je gedurende de dag, waar doe je dat, hoe doe je dat, wat voel en
denk je er allemaal bij, welke argumenten gebruik je bij de keuzen die je
maakt? Realiseer je gedurende de dag wat je inneemt en uitscheidt. De volledige
cyclus in ogenschouw nemen. Het gaat er niet om iets te veranderen. Wat is de
reikwijdte van eten en drinken?
Dag 3: Maandag 4 december. Boodschappen doen. Het bewust
beschouwen van iedere activiteit kan remmend werken omdat je niet meer weet of
je dit nou wel of niet wil. Laat het inzicht dat je krijgt tijdens het
beschouwen bevrijdend werken. Je hebt meer mogelijkheden dan die in eerste
instantie in je opkomen. Door het bewust blijven van je ademen laat je de
keuzes die je maakt bij het samenstellen van je boodschappen lijst als vanzelf
ontstaan. Welke winkel wordt het en welk product zal je kiezen? Welke
argumenten komen op na de keuze die je maakt?
De 3de oefening: Tijdens
de meditatie laat je alles wat zich voordoet
komen en gaan. Hierbij ervaar je ook het onkenbare van de bron van
gedachten en gevoelens. Realiseer je dit bij de gedachten en gevoelens die
opkomen als je wordt gevraagd om boodschappen te doen. Door bewust te zijn van
het niet kennen van de oorsprong van gedachten en gevoelens ontstaat er een
andere ontvangst. Gedurende deze momenten ga
je met de uitademing naar je centrum en ontspan je je geest, verwonder je even
en adem weer in. Doe je de boodschappen
alsnog? En hoe?
Dag 4: Dinsdag 5 december. De keuken klaarmaken.
Deze dag geeft je de praktische
oefening om hier en nu aanwezig te zijn. Waar ben je nu? Ben jij in de
keuken, achter het aanrecht, bij de wasbak of de koelkast? Is er een keuken en een ik? Wat houden de handelingen in?
De 4de oefening: In de meditatie kun je je bewust
worden van het bijzondere dat zit, ‘Wat is het dat hier zit?’. Van het
bijzondere van ‘Wat is het dat hier gebeurt?’. De keuken is de plaats waar iets
bijzonders gebeurd. Hier zijn alle dingen van het bestaan aanwezig. Jijzelf, andere
personen, de ingrediënten, het koken, klaarmaken om op te dienen. Uit hoeveel
aspecten bestaat ‘de keuken’? Wat is de verhouding en de relatie tussen al deze aspecten?
Dag 5: Woensdag 6 december. De maaltijd bereiden. De soetra van ‘het Samenvallen van
Veelheid en Eenheid’ vindt hier zeer inzichtelijk plaats. Beschouw ieder van de
activiteiten van het bereiden van de maaltijd met een heldere geest. Bij iedere stap raken de 2 pijlen elkaar. Als de maaltijd of het kopje koffie
opgediend wordt is het raak. Als de maaltijd gegeten wordt of het kopje koffie
gedronken wordt is het weer raak. Laat dit goed tot je doordringen, onderzoek
het grondig, zou Dogen zeggen.
De 5de oefening:
Tijdens je meditatie kun je onderzoeken hoe de aandacht verspringt van de
ingrediënten die er zijn, de gevoelens
en de ideeën wat je wilt maken. Tijdens mediteren heb je geen keuze uit wat
erin je opkomt. Je moet zitten met wat je toegespeeld krijgt. Zen beoefening is
de vraag onderzoeken, niet de vraag beantwoorden. Het ontbijt/de lunch/de
avondmaaltijd maken verschilt hier niet van. De ingrediënten, inclusief je
gevoelens en je gedachten, zijn beperkt. Hoe maak je de maaltijd vandaag? Hoe verwerk je de
ingrediënten, gevoelens en ideeën in het recept?
Dag 6: Donderdag 7
december. De
maaltijd.
Wat is het dat eet? Wat wordt er gegeten? Wat is eten? Geen moment
ben je niet aanwezig bij wat je doet. Al je zintuigen zijn actief tijdens het
eten. Je ogen, reuk, smaak, tast, oren, en je denken. Het is spitsuur. Blijf
bewust ademen om je geest helder te houden en verdwijn zo helemaal in wat je
proeft.
De 6de oefening: Tijdens
de meditatie kun je de vraag onderzoeken "Wat is het dat eet?”. De veelheid aan
termen die in je opkomen geeft aan dat het een mysterie is dat daar zit. Niet
te vatten in woorden. Het mediteren kan je een instelling geven om om te gaan
met dat ongrijpbare. Leer te verblijven bij die openheid. Laat je er niet door
overmeesteren. Tijdens het eten betekent
dit dat je de smaak proeft. Het verblijven bij de smaak is ontvankelijkheid
beoefenen. De geest trainen in gelijkmoedigheid. Een belangrijk aspect van de
boeddhistische beoefening. Hoe reageer je op lekker, vies of smakeloos?
Dag 7: Vrijdag 8 december. Opruimen en afwassen. Voldaan.
Heerlijk gegeten. Nagenieten. Tijd voor ‘Geen Voorkeur en Geen Afkeur’. Een
zware beoefening. De rommel opruimen, afwassen en alles weer terug in de kast.
De realiteit is een ‘aanlopend wiel’, dukkha in een zeer opdringende vorm. Wat
een omslag.
De 7de oefening: Mediteren is een makkie. Dat kun je gewoon
uitzitten en eindigt vanzelf. Een goede gelegenheid dus om dat aanlopen eens
grondig te onderzoeken en toe te laten. De activiteit van afwassen is niet
moeilijker dan koken, zelfs veel makkelijker. Wat is dat verspringen van voor
en afkeuren? Kun je dat toelaten en vrij onderzoeken? Verstop je je in je
voorkeuren en verwaarloos je je afkeuren?
Dag 8: Zaterdag
9 december. Uitslapen en lekker lang ontbijten.
Oefenen, beoefenen, en uitoefenen. Eerst
oefenen, lezen en de idee tot je nemen. Beoefenen is
het zonder doel iets uit proberen. Uitoefenen is
het toepassen van je opgedane kennis en ervaring, zonder onderscheid hierin.(Uitoefenen: zie de
vertaling van Mulder en Knegtel.)
De 8ste oefening: Wakker
worden. Ontwaken , dat is waar we volledig voor gaan. Iedere ochtend weer.
Zonder voor en afkeur. Pap of brood, oud of vers?
Geen probleem! De hele dag door. Regent het dan worden we
nat of nemen een paraplu. Schijnt de zon, zijn we
blij en zetten een hoed op.